Ga naar de inhoud

Ik ben kalm, rustig, zeker en vol vertrouwen

Ja dat ben jij!

– [ ] Je functioneert optimaal vanuit je krachtcentrum. Om dit te voelen en om mee te oefenen hebben we tijdens de les een aantal oefeningen gedaan. 
– [ ] Wanneer je in jouw centrum staat noemen we dat ‘gecentreerd zijn’. Het is bijzonder dat de baby zich precies tegenover je krachtcentrum ontwikkelt. Het is allemaal prima georganiseerd en zodanig dat het kindje beschermd is en bekrachtigd wordt. 
– [ ] Met je houding, fysiek en mentaal, en je ademhaling regel je jouw energiehuishouding 24/7. 
– [ ] Voel je je moe of gefrustreerd, dan weet je dat je daar iets aan kunt doen.

Oefeningen

1. Focus even in gedachten op de spieren van jouw ribbenkast, ruggengraat en bekken. Misschien merk je dat het wat moeite kost om er met je aandacht bij te komen. Je bent stabiel en flexibel door dit ‘corset’ van onzichtbare spieren rondom je centrum, vanuit jouw ribbenkast naar beneden naar jouw bekken, en van daar naar jouw ruggengraat. Als gevolg van de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, om meer ruimte te creëren voor de groeiende baby en straks de doorgang naar het geboortekanaal mogelijk te maken, kan het spierencorset wat van zijn elasticiteit verliezen. De oefeningen helpen jou je stabiliteit en elasticiteit te behouden. De toename in gewicht van jouw baby vraagt namelijk veel aanpassingsvermogen van jouw houding om goed in balans te blijven.

2. Zie jezelf als een boom, stel je een mooie boom voor, een die in je gedachten opkomt. Deze is sterk, stabiel en buigt mee met de wind. Op de doorsnede van een boomstam zie je cirkels die steeds smaller worden in de richting van het centrum van de stam. Zij symboliseren de steeds diepere lagen van spieren rondom je ruggengraat. Ze beschermen je ruggengraat die voor de uitdaging staat van een steeds zwaardere buik. 

3. Als je leert om te centreren en goed adem te halen, probeer dan als intentie om deze cirkels naar het midden te brengen.

4. Ga op twee benen staan en beweeg met je romp, als een boom die in de wind staat, met je gewicht over de voetzolen. Naar rechts en links, naar voren en naar achteren, en vind een plek onder je voetzool waar je comfortabel in het midden staat. Het is je zwaartekrachtpunt onder je voetzolen. Het centrum van je lichaam bevindt zich daar precies boven.

5. Als je als een boom staat, breng dan je aandacht naar de botten in je armen en benen, dit zijn je middenlijnen waar je je spieren naar toebrengt. Het midden van je ruggengraat en het midden van je knieën zullen altijd hetzelfde blijven, als je baby groeit. Trek zachtjes, terwijl je doorademt, je spieren naar je botten. Ga met je aandacht vanuit je voeten omhoog, vanuit je vingertoppen naar je schouderbladen, je nek, naar de kruin van je hoofd en voel jezelf groeien naar de hemel als een boomstam, ontspannen maar sterk, helemaal aanwezig in je lichaam en geest. Adem naar de kruin/kroon en relax naar de voeten/wortels. Voel dat je door je hele lichaam ademt en geniet ervan. Het is heel fijn om dit buiten te doen en de wind in je haren en op je gezicht te voelen. Je bent in je lichaam en je bent in het Universum. Je ademt in het Universum, in en uit. Het Universum is in jou.

6. Jouw Hara, je energetische krachtcentrum, bevindt zich 10cm onder je navel en +/- 5cm van je ruggengraat vandaan, aan de voorzijde van je lichaam. Je baby groeit precies in deze beschermingszone. Door de juiste houding en ademhaling vergroot je jouw energievoorraad in je krachtcentrum dat ons lichaam van energie voorziet. Je kunt het zien als een batterij die steeds wordt opgeladen. 

7. Adem bij een gevoel van uitputting 7x rustig door je neus en leg je handen in de vorm van een diamant op je buik (met de duimen in je navel en de wijsvingers naar beneden wijzend) en geniet van het resultaat! 

8.  De volgende oefening laat je jezelf steeds beter centreren. Heel waarschijnlijk heb je gemerkt dat je bij het inademen groter wordt en bij het uitademen kleiner, als een soort luchtballon. Als je inademt, wordt je buik groter en als je uitademt ontsnapt de lucht door je mond naar buiten. Kijk welke beeldspraak voor jou werkt. Misschien heb je een eigen variatie? Begin en leg je vingers op je buik in de vorm van een diamant (duimen in je navel, wijsvingers naar beneden wijzend). De duimen raken elkaar aan, evenals de wijsvingers. Ontspan hierbij, als je vingers ontspannen dan vormen ze een mooi hartje op je buik :)

– [ ] Adem door je neus in en uit

– [ ] Als je uitademt probeer dan de ‘diamant’ naar het midden van je lichaam te trekken, naar je ruggengraat. Dit heeft een soort uithollend effect. Doe dat in gedachten, langzaam tijdens de hele uitademing, niet abrupt. Wees zacht voor jezelf, oké? Herhaal dit 5x. Breng je aandacht volledig naar binnen en volg de beweging in je lichaam met als intentie om alles op te merken wat er te op te merken valt. Mochten je gedachten je afleiden, kom dan bij de volgende ademhaling weer terug. Je weet het, jij bent dé Kapitein op je Denkschip die lona, Ellen, Roos, Bürgum of Marloes heet…en niemand anders. Er wordt gedacht en gedaan wat jij wilt…al lijkt het misschien soms anders…jij deelt hier de lakens uit :)

– [ ] Adem steeds door je neus in en uit en volg je lange uitademing onverstoord. Het zal je verbazen wat er allemaal te voelen valt. Een paar minuten per dag zal de ervaring verdiepen en het gevoel van zelfbeschikking vergroten. Alleen aandacht en intentie doen er hier toe. 

– [ ] Het tweede deel van de oefening brengt je nog dieper naar de onbekende gebieden. Adem rustig in en voel bij het uitademen hoe je bekkenbodem omhoog komt en trek die rustig met je intentie omhoog. Relax. Herhaal 5x. En breng ook bij deze oefening je aandacht volledig naar binnen en volg de beweging in je lichaam, met de intentie om alles op te merken wat er op te merken valt.

– [ ] Focus nu tijdens de uitademing afwisselend op je buik en vervolgens op je bekkenbodem en geniet van je ontdekkingsreis naar binnen. Herhaal deze afwisseling 5x. 

Dan zijn we voor deze week klaar! Kijk of je iedere dag een paar minuten aandacht aan deze observatie kunt besteden. Het brengt je verder in het ontwikkelen van je zelfvertrouwen, en vertrouwen in je geniale lichaam. 

Veel plezier!

Maria